Några tips om skärbrädor

Skärbrädor är en kökspryl som vi kan garantera att alla hushåll har minst en av. Men vi tänker nog inte särskilt ofta på varför vi har de skärbrädor vi har, hur vi använder dem och hur vi tar hand om dem. Så voilà – här kommer lite tips och råd.

För det första finns det ju skärbrädor av en mängd olika material – olika träslag, plast, silikon, marmor och annan sten.

Skärbrädor av trä

En skärbräda av trä anser många vara ett inte bara praktiskt utan vackert köksredskap. Träskärbrädor är också de som oftast får bäst betyg i olika tester och som föredras av proffs-kockarna. En av de stora anledningarna till att kockar gillar trä är att träets yta skonar deras viktigaste arbetsredskap – kockkniven. Träet är mjukt och skonsamt mot vassa eggar på riktigt exklusiva knivar.

Många gillar också träskärbrädan för att den gör sig mycket bra som serveringsbricka till frukt, grönt och delikatesser.

Träskärbrädor kräver dock lite underhåll, och man ska veta att de efter ett tag slits och får repor som det är viktigt att rengöra för där gömmer sig bakterier. Dessutom får man vårda dem lite mer ömt än plastvarianterna, då man inte ska köra träskärbrädor i diskmaskin, utan måste diska för hand utan att ösa på med för mycket vatten.

Det finns förstås en mängd olika träslag som man gör skärbrädor av och även detta gör skillnad för brädans kvalitet och funktion. Ett hållbart och hårt material som teak är väldigt förlåtande och läker faktiskt sig själv från repor orsakade av knivar. Mindre risk för bakterietillväxt med andra ord.

Tre skärbrädor av trä, kniv och tomater

Skärbrädor av marmor

En skärbräda av marmor håller i en evighet och är supersnygg i köket eller som serveringsbricka. Marmor lämpar sig särskilt bra som underlag till en ostbricka till exempel, då den inte kommer att ta åt sig av ostdoften på samma sätt som en träskärbräda skulle göra.

Den hårda marmorn sliter dock på knivar varför man ska tänka på att inte använda sin allra finaste och mest välslipade kökskniv på dessa skärbrädor. Använd en mindre fin kniv så slipper du bekymra dig om denna lilla nackdel med marmor och ändå njuta av en vacker skärbräda.

Vinglas på marmorunderlägg och melon på skärbräda av marmor

Skärbrädor av plast

En schysst skärbräda för vardagsbestyren kan vara gjord av plast. Fördelen? Billiga som sjutton och går att köra i diskmaskin. Dessutom är plastskärbrädor mycket bra att använda till sådant som lätt avger doft som kan sätta sig i skärbrädan – framförallt fisk, kött och fågel. Det är även bra att använda plast till sådant som färgar av sig, till exempel rödbetor.

Viktigt med hygienen

Det som är allra viktigast när det gäller skärbrädor är att hålla dem rena från bakterier. Det gäller förstås brädor av alla typer av material, men särskilt viktigt då för träskärbrädor som gärna får repor som bakterier gillar.

Billigare plastskärbrädor får också repor och slits med tiden – då ska du helt enkelt slänga den och köpa en ny, fräsch bräda.

Ett bra tips är att ha dedikerade skärbrädor för olika livsmedel. Kött, fisk, fågel för sig och en grönsaks-skärbräda som inte används till något annat till exempel.

Sköt om din träskärbräda

Olika träslag slits olika snabbt, varför det inte finns någon generell tumregel för hur ofta du kan behöva olja in din bräda, du får helt enkelt avgöra det själv, genom att titta på brädans slitningsgrad. Våra skärbrädor av hårt och hållbart teakträ är hållbara och motståndskraftiga, men det skadar inte att olja in dem med en naturlig olja avsedd för köksredskap, till exempel paraffinolja.

Om din skärbräda har dragit åt sig lite dålig lukt finns ett litet husmorsknep: Strö ut salt över brädans yta och ta sedan en halv citron och gnugga in salt och citron i brädan. Det tar bort dålig lukt och lämnar en frisk och fräsch känsla.

Om din skärbräda blir mycket sliten efter ett tag kan det vara dags att slipa eller hyvla ner det översta lagret. Viktigt då är att olja in ytan riktigt rejält, låta brädan ligga över natten och sedan torka av överbliven olja som inte har sugits upp av träet.

Träskärbräda med frukt på

Här ovan ser du en av våra träskärbrädor som finns i olika storlekar. Allt hittar du förstås på www.homezan.se. Välkommen!

Etiketter:, , , ,
Previous Post Next Post

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *