soffbord av trä med metallben framför soffa

En värld full av soffbord

Ett soffbord är en typisk basmöbel som finns i de flesta hem. Det är ju uppenbart vad idén med ett soffbord är – att det ska stå vid en soffa. Men att välja soffa kan vara både lätt och svårt. Lätt för att det finns så otroligt många varianter att välja mellan att du med all säkerhet kommer hitta flera som du gillar. Svårt för att det kan vara trixigt att välja och bestämma sig, och dessutom finns det några enkla praktiska tumregler att ta hänsyn till som man ibland glömmer bort. Här är en enkel kom ihåg lista inför ditt nästa soffbords-köp.

Vad ska soffbordet användas till?

Ska soffbordet vara en snygg möbel som du arrangerar ljuslyktor, växter och snygga prydnadsföremål på? Eller behöver ni snarare ett bord för fikastunden och fredagsmyset – att ställa muggar, glas och chipsskålar på?  Eller är soffan en läshörna så att tidningar och böcker samlas på soffbordet – då behöver du kanske en kompletterande lösning i form av ett bord med inbyggd låda eller extra hylla alternativt ett sidobord eller tidningsställ.

Och tänk på att ett jättelågt bord är supersnyggt som blickfång med vackra ting på, men det är knappast praktiskt till fredagsmyset.

Hur stort är rummet?

Kanske självklart, men hur stort rummet är påverkar naturligt nog vilken storlek på soffbordet som passar. Ett för stort soffbord i ett mindre rum ser knasigt ut, och tvärtom blir inte bra heller.

Hur ser soffan/sofforna ut?

Det finns ju tusentals former på soffor också. Har du en soffa med ”cosy corner”, en lätt böjd soffa, en hörnsoffa eller två soffor i vinkel eller mitt emot varandra? Ett soffbord som passar till den ena lösningen kan bli helt fel för en annan möblering.

Stil, färg och material på din soffa är naturligtvis vägledande i valet av soffbord också. Frågan du kan ställa dig initialt är förstås om du vill att soffa och soffbord ska vara perfekt matchade stilmässigt eller om du vill skapa en skön kontrast i stilar.

Vilken form på soffbord gillar du?

Det klassiska soffbordet är rektangulärt – det är lättmöblerat men kanske ganska förutsägbart. Om du gillar det bäst ska du inte tveka, men överväg först andra alternativ som kanske kan kännas lite mer personliga. Ett ovalt bord, flera mindre bord i olika höjd eller ett coolt kvadratiskt soffbord kanske kan vara ett alternativ just för dig?

Vilket material till ditt soffbord?

Återigen – valet av soffbord är ett i allra högsta grad personligt val. Här är dock några tips kring materialvalet:

Soffbord av teak
Teak kan ge både ett rustikt och ganska polerat intryck beroende på stilen och bordskivans finish. Med andra ord funkar det både med mer rustik och traditionell inredning såväl som i modernare miljöer. Teak är ett otroligt hållbart material, men som bord kan det vara något känsligt för spill och fläckar. Det är därför våra teakbord också är behandlade med ekologisk hårdvaxolja för att skydda ytan ännu bättre.

Soffbord av trä med svarta ben framför grå soffa
Tre runda bord av trä framför blå soffa

Soffbord av glas
Ett bord av glas skapar rymd och luft i rummet och låter intressanta detaljer lysa igenom bordskivan. Vi har en alldeles egen variant av glasbord med fot av naturlig teakrot – kan det bli mer spännande? Att tänka på när det gäller glasbord är att bordskivan är känslig både för kladd och repor så det är bra att hålla efter ytan kontinuerligt.

Runt soffbord med glasskiva och träfot

Soffbord av betong
Ett soffbord av betong är ett perfekt sätt att skapa lite spännande kontraster i ett hem – en mer traditionell soffa blir betydligt intressantare med betongens strikta och lite industriella look. Betong är ett material som tål tuffa tag också, men du ska komma ihåg att det inte är ett soffbord man flyttar runt så lätt på då det väger en hel del.

Soffbord av grå betong vid soffa
Etiketter:, , , , ,
Previous Post Next Post

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *