kollage med olika vinställ av trä

Att välja vinställ

För dig som älskar vin finns det många olika saker att fundera på när det gäller förvaring av denna ädla dryck.

Det första vägvalet är naturligt nog om man inte vill ha sina vinflaskor synliga – alltså i ett skåp, förråd eller garderob – eller om man vill ha dem synliga som en del av inredningen.

Detta i sin tur kan förstås bero på om du är en seriös samlare som ligger på lite större lager, eller om du bara gillar att ha ett antal flaskor hemma som brukar drickas upp inom 6-12 månader utan någon tanke på lagring. Med andra ord handlar det om att välja förvaring efter storlek på din samling – den seriösa kanske omvandlar ett utrymme till en riktig vinkällare eller väljer att skaffa en riktig vinkyl.

För den som inte är en seriös samlare och inte heller är intresserad av att använda ett vinställ som inredningsdetalj går det naturligtvis bra att stoppa in flaskorna i ett vanligt köksskåp eller en garderob.

Vinställ som del av inredningen

Om du tänker dig ett vinställ som både fungerar som förvaring och som del av inredningen finns det ett antal olika alternativ att ta ställning till:

Material
Beroende på vilken stil du har i ditt hem passar olika material bäst för dig. Vinställ av stål och betong känns väldigt rätt i ett modernare och mer stilrent hem, medan vinställ av trä känns mer naturliga i en rustik och lantlig miljö. Men det kan också vara tvärtom – ett vinställ av trä kan göra sig alldeles utmärkt som rustik detalj i det urbana hemmet och betong funkar fint i mer lantliga omgivningar.

Placering
-Var ska vinstället placeras – hur ska det passa in i inredningen, var och hur mycket utrymme finns det för ett vinställ?
– Det som ska tänkas över i samband med placeringen är också temperaturen – vinet ska inte förvaras i en temp över rumstemperatur (22 grader max), ej heller utsättas för kyla eller solljus. Tänk på att röda viner smakar bäst vid 16-18 grader så stoppa in i kyl en halvtimme eller så innan det ska drickas.

Funktion
– Hur många vinflaskor behöver du ha plats för – kommer det vara ett konstant antal eller kan antalet öka över tid? Du vill ju inte växa ur vinstället efter bara ett par månader.
– Vilka viner gillar du mest? Tänk på att vissa vinflaskor som t ex champagne och bourgogne är bredare än andra standardflaskor. Du vill ju att ditt favoritvin ska få plats i vinstället, eller hur?
– Vägghängt eller stående vinställ? Det finns massor av rejäla vinställ som placeras enkelt på golvet där du vill. Det finns även mindre stående vinställ som passar bra på en köksbänk, en köksö eller i en hylla. Och så har vi smarta vägghängda och snyggt designade vinställ som sparar golvutrymme.
– Montering: Hur viktigt är det att vinstället levereras omonterat av praktiska och bekvämlighetsskäl?

Budget
Det kan vara bra att sätta en budget för inköp av vinställ. Då vet du hur mycket du är villig att spendera och får ett naturligt lite mer begränsat urval att välja mellan. Det finns nämligen en svindlande mängd olika vinställ att välja mellan i alla prisklasser från budget till superlyx.

Viktigt om vinets hållbarhet

1. Vinflaskornas läge
Det klassiska sättet att förvara vinflaskor är liggande ned. Och det finns en mycket god anledning: Vinflaskor med naturkork bör fortfarande förvaras på detta sätt om de ska ligga under lite längre tid – den liggande ställningen förhindrar då att korken torkar ut. Detta gäller förstås inte för flaskor med modern plastkork eller skruvkork. Men visst är det ändå snyggt att förvara vinerna på detta traditionella sätt?

2. Vin gillar inte värme
Ställ inte vinstället ovanpå kylskået eller andra värmekällor. Även om det står där en kortare tid kan vinet bli gammalt snabbt om temperaturen är högre än normal rumstemperatur

3. Vin gillar inte kraftig kyla
Ett vinställ ska inte stå i oisolerade förråd, källare eller garage. Vin mår inte bra av köldgrader – dessutom kan frysgrader ge fuktskador och spräckta flaskor.

4. Utsätt inte vinet för solljus
Om du placerar ditt vinställ mot en solbelyst vägg eller köksbänk kommer vinet inte heller att må bra – och det handlar inte bara om den värme som solljuset alstrar, det är också solens UV-strålar som bryter ner och åldrar vinet för snabbt – det resulterar i sämre smak och mindre aptitlig färg

5. Håll vinet borta från maskiner
Vibrationer och buller från köksapparater eller kyl och frys kan störa vinets mognadsprocess så att fällningarna aldrig får en chans att lägga sig – resultatet blir ett grumligt och trist vin.

Homezans vinställ

Homezans vinställ är gjorda av massiv och hållbar teak samt vackert suarträ – rena naturmaterial som bara blir vackrare med åren. Vi har en mängd olika varianter och storlekar – vägghängda vinställ i cool design och stabila vinställ för golvplacering eller placering på bänk. Välkommen att botanisera bland våra finns och rustika vinställ!

Stående vinställ av massiv teak

Fyra vinställ av trä i olika storlek

Vägghängt vinställ av teak

Vinställ av trä med 4 vinflaskor

Stående vinställ av teak

Två stående vinställ med vinflaskor, bord och trästol

Vinställ för bänk

Vinställ på bänk med vinflaskor, vinglas och ananas
Etiketter:, , ,
Previous Post Next Post

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *