loungestol av rotting

Älskade rotting

Rotting är ett inredningsmaterial som vi aldrig tycks tröttna på. Visst går det i vågor då rottingen är mer populär i perioder och lite mindre synlig tidvis. Men rottingen är hela tiden närvarande och används både för mer traditionella rottingmöbler som korgstolar och modernare designmöbler.

Så vad är rotting egentligen, och vad gör den så populär? Tänk på att vi nu talar om naturrotting – inte konstrotting som förvisso också är ett mycket bra och dessutom populärt möbelmaterial.

Vad är rotting egentligen?

Rotting kommer från en stor familj av palmer som liknar lianer. De trivs i fuktiga omgivningar som vid flodbanker och dammar i Asien, Australien, Sydostasien och delar av Afrika.

Naturrotting är en solid växt som inte är ihålig. Till skillnad från bambu som kan växa utan stöd behöver rottingen stöd av andra mer stabila växter, framförallt träd. Precis som bambu är den dock oerhört snabbväxande och kan växa upp till 30 cm bara på ett dygn. Rottingen blir normalt cirka 5-7 cm tjock.

Man avverkar rottingen och lämnar en bit kvar på marken för återväxtens skull. Det första man gör sedan är att rensa rottingen från skal, löv och annat. Därefter torkas rottingen och rengörs med vatten och sand. Efter detta torkar man materialet igen så att man sedan kan börja bearbeta det.

Vad är det som är så bra med rotting?

Rotting är ett medgörligt och böjligt material som är perfekt för möbler och inredningsprodukter där du vill ha runda former. Du kan helt enkelt forma rottingen till i princip vad du vill, vilket är en unik och tacksam egenskap för det här naturmaterialet.

Dessutom är det ett lättviktigt material, vilket gör transport av både materialet och produkterna billigare i jämförelse med andra mer massiva naturmaterial. Och förstås är det praktiskt med lite lättare möbler när du vill flytta runt därhemma.

Materialet är som sagt böjligt, vilket gör att rottingstolar får en skön och naturlig svikt som gör dem riktigt bekväma. Förutom detta är det förstås ett vackert och naturligt material som åldras vackert och bidrar till en ombonad känsla i hemmet.

Vi får ju heller inte glömma att rotting är ett i allra högsta grad miljövänligt material. Det är snabbväxande och förnybart och tack vare sin lätta vikt har det mindre åverkan på miljön när det gäller transporter.

Hur tillverkas rottingmöbler?

Indonesien är världens största producent av rotting – varför mycket av möbelproduktionen också sker i denna region.

Man använder ofta en stomme för att stadga rottingen när man tillverkar en möbel, till exempel trä eller bambu. På denna stomme flätas rottingen för hand – vilket ger helt unika rottingmöbler med individuellt utseende.

Ta hand om dina rottingmöbler

Rotting fungerar utmärkt som utomhusmöbler, förutsatt att de inte utsätts för för mycket väder och vind. De gör sig bäst på en inglasad balkong eller under ett skyddande tak. Eller förstås inomhus där rotting passar precis lika bra.

Naturrotting skyr dock inte fukt helt och hållet. Tvärtom har materialet en tendens att torka ut om du inte tar hand om det. Därför ska du använda en vanlig blomspruta då och då och spraya dina rottingmöbler lätt så att de blir fuktiga. Låt sedan möblerna självtorka och upprepa proceduren med jämna mellanrum.

Homezans rottingmöbler

Vi har en mängd rottingmöbler i lager och fler kommer att komma. Välkommen till vår webshop för att botanisera bland dessa härliga möbler.

Estelle rottingstolar och rottingbord

Två rottingstolar och ett rottingbord

Charlotte matstolar av naturfärgad rotting

rottingstolar vid matbord

Amour matstolar av rotting

rustikt träbord med matstolar av rotting i olika färg

Oliver loungestol av rotting

loungestol av rotting
Etiketter:, ,
Previous Post Next Post

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *