trästock som ligger i skog

Allt du inte visste om teak

På Homezan har vi valt att tillverka många av våra möbler och heminredningsprodukter av teakträ. Det finns en enkel anledning: Teak är ett av våra hårdaste träslag och står därför emot fukt, sol, snö, röta, insekter – you name it. Det beror dels på att teakens fibrer är elastiska och mycket kraftiga och att den naturliga teakoljan i träet hjälper till att bevara det intakt även under tuffa omständigheter.

Vad är teak?

Teak är ett lövträd som fäller sina löv. I naturlig skog fall växer det sig högt – runt 45 meter. Men på teakodlingar blir det ungefär hälften så långt.

Teaken får sin vackra rödbruna färg gradvis under tillväxten, tack vare exponeringen mot solljus. Trädet blommar med vita blommor som sedan utvecklas till runda frukter inuti kapslar. Teakrötterna växer inte särskilt djupt, men de kan breda ut sig upp till 15 meter tätt under jordytan.

Teakträd växer framförallt i tropiska zoner eftersom trädet trivs bäst i en miljö som växlar mellan torka och regniga perioder. Dess växtzoner sträcker sig framförallt från Indien mot Sydostasien, Indonesien och vidare mot Nya Guinea.  Men arten har även inplanerats i andra regioner med lämpligt klimat.

Hur används teak?

När vi tänker på teak är det förstås möbler och bruksföremål som dyker upp i huvudet.

Men teak har också gjort nytta på andra sätt genom historien. I den traditionella asiatiska läkekonsten har träet använts för att behandla till exempel hemorrojder. Dessutom anses teakblommorna vara effektiva mot bronkit och problem med njurar och urinvägar. Oljan från blommorna är också välgörande och till exempel effektiv mot hudskabb.

Teakens popularitet

Det var under efterkrigstiden som teak seglade upp som en storfavorit bland träslag för att tillverka möbler och vackert designade bruksföremål. Teak stod för kvalitet och lite lyxkant efter den bistra krigsperioden med sina ransoneringar. Det finns en mängd vackra vintageföremål från den här tiden som går att fynda på loppisar och auktioner. Teakskålar, salladsbestick, brickor, salt- och pepparkvarnar, korkskruvar och mycket mer.

Det var också under efterkrigstiden som framförallt danska designers började använda materialet för att skapa många av sina numera klassiska designmöbler. Det är teakmöbler som än idag behåller sin attraktionskraft tack vare en tidlös design som passar i vilket hem som helst.

Dagens nytillverkade teakmöbler är lika populära, framförallt utemöbler av teak som får en vacker patina med tiden. Dock är det viktigt att tänka på att kontrollera att nytillverkade trämöbler är tillverkade av FSC-märkt teak och inget annat.

Så tar du hand om teak

Teakmöbler klarar som sagt var av väldigt tuffa omständigheter utan någon behandling. Dock förändras tränyansen något med tiden och blir gråare. Det är en naturlig åldringsprocess om inte påverkar kvaliteten. Men du kan behandla dina möbler med teakolja om du vill behålla den ursprungliga träfärgen längre.

Bruksföremål som skålar, skärbrädor, bestick etc ska diskas för hand utan diskmedel. Man ska skölja ordentligt med kokhett vatten för att få bort bakterier och sedan torka noggrant. Lite matolja på en mjuk duk som du putsar köksprylarna av teak med gör också att träet mår bra och bibehåller sin skönhet.

Homezans teakmöbler

Hos Homezan hittar du handgjorda designmöbler av teak som håller allra högsta kvalitet.

Sköna loungestolar av teak och läder

träfåtölj med lädersits och träbord

Rustika teakbord med skön design

Matbord av trä med trästolar

Designstolar av teak

Fyra trstolar som står på golv

Utemöbler av teak

Träfåtölj på trädäck vid båtar
Etiketter:, , , , ,
Previous Post Next Post

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *